Uvod

Poštovane koleginice i kolege,

Od 29. do 31. maja Društvo termičara Srbije, Sekcija za industrijsku energetiku i Društvo za procesnu tehniku pri SMEITS organizuje u isto vreme i na istom mestu svoje skupove IEEP 24 i Procesing 24.

Skupovi će biti organizovani u Beogradu u prostorijama Privredne komore Srbije koja je i suorganizator ovih događaja.

Svaki skup je u zasebnoj organizaciji svog Društva, uz održavanje zajedničkih sesija i okruglih stolova, a zadržaće i svoje posebne sesije koje ih tradicionalno karakterišu.

Više informacija o kongresu Procesing '24.

U ovom trenutku, kada postoji neizvesnost snabdevanja energentima, nepredvidivi rast cena energije, ali i otvorenost tržišta svih zemalja u okruženju, neophodno je da industrija regiona dobije podršku struke i nauke u nastojanjima da se unapređuje energetska efikasnost i energetskih i proizvodnih sistema radi povećanja konkurentnosti i prilagođavanja situaciji na tržištu kao i da se obnovljivi izvori energije više uključe u ulazni energetski miks. Pitanja koja se odnose na zaštitu životne sredine su uvek aktuelna i u centru pažnje i u stručnim i u naučnim krugovima. Zato su značajne i neophodne česte i uporne razmene mišljenja, što omogućavaju susreti ljudi iz struke iz industrije, nauke i državnih institucija. Prilika je da se na zajedničkoj konferenciji IEEP ‘24 i Procesing ‘24 analiziraju mogućnosti i stvarni dometi unapređenja tehnoloških procesa, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, kao i primene obnovljivih izvora energije.

2024. godina je još po nečemu značajna – IEEP ’24 će se održati nakon 30 godina od održavanja prve konferencije pod nazivom “Industrijska energetika” tadašnjeg Društva termičara Jugoslavije. Ova konferencija 2008. stiče međunarodni karakter i dobija naziv „Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama Jugoistočne Evrope“. Od 2008. je uspešno održano osam regionalnih konferencija IEEP. Zato predstojeća konferencija ima poseban značaj i odslikava 30 godina uspešnog rada Društva termičara i njegove Sekcije za industrijsku energetiku.

Zvanični jezici IEEP-a '24 i Procesing-a '24 su engleski i srpski.

Izlaganje i prezentacija mogu biti na srpskom jeziku.

Učesnicima konferencije IEEP ’24 se daje mogućnost onlajn učešća preko video linka.

Pozivaju se pojedinci, institucije i kompanije iz zemalja regiona i sveta da uzmu učešće u radu konferencije.

OSNOVNI CILJEVI IEEP-a:

-        Sagledavanje postojećeg stanja u tehničkom, tehnološkom, organizacionom i ekološkom smislu

-        Analiza aktuelnih problema sa osvrtom na postojeću zakonsku i tehničku regulativu u Regionu i ciljeve EU u energetskoj efikasnosti, primeni obnovljivih izvora energije, održivom razvoju i borbi protiv klimatskih promena

-        Pogled u budućnost - Pravci razvoja, prikaz novih tehničkih i naučnih rešenja

-        Prikaz primera dobre prakse i izvedenih rešenja

-        Promocija studentskih diplomskih i master radova iz oblasti Industrijske energetike i zaštite životne sredine

 

Prof dr Mirjana Stamenić,

Predsednik Organizacionog odbora

 

dr Nikola Tanasić,

Potpredsednik Organizacionog odbora